Activiteiten

Van 23 t/m 25 augustus 2019 vindt op het Amsterdamse Marineterrein de eerste editie van de Amsterdamse Waterspelen plaats. Een spetterend zomerweekend boordevol bijzondere watersporten, bloedstollende races, waterwetenschap, live muziek, heerlijk eten en vrij zwemmen voor jong en oud!

Tijdens de gratis toegankelijke Amsterdamse Waterspelen vrij zwemmen en kennis maken met en meedoen aan bijzondere watersporten als x-diving, beachwaterpolo, synchroonzwemmen, de zwemdriedaagse en het Open mokums Kampioenschap Bommetje. Ook kun je meedoen aan waterworkshops en als team mee-racen met de Scheepskistenderby in jullie zelfgebouwde scheepskist. Omdat we niemand onvoorbereid het water in sturen, waren er in juli en augustus diverse clinics in het Sloterparkbad.

Het complete programma van de Amsterdamse Waterspelen dat drie dagen lang van 13 uur ‘s middags tot 23 uur ‘s avonds duurt, vind je hier. Op deze pagina kun je meer lezen over de verschillende stoere sporten en kun je (niet onbelangrijk) je inschrijven voor de wedstrijden.

Inschrijven voor de activiteiten van vrijdag 24 augustus kan niet meer online. Kom morgen gewoon naar de Amsterdamse Waterspelen en schrijf je ter plekke in.

X- Diving – De AWS Cup (16+)

Speciaal voor de waterspelen wordt een metershoge schans gebouwd om vanaf te springen, te glijden en te racen. Een van die sporten waarvoor de schans gebouwd wordt, is x-diving.

X-diving is een combinatie van schoonspringen, free-runnen, trampolinespringen en turnen waarbij de deelnemers van een hoge schans springen. X- diving is je grenzen verleggen, nieuwe uitdagingen aangaan, je tricks tonen en nieuwe tricks leren. Het mooie van x-diving is dat je als turner, freerunner of trampolinespringer evenveel kans maakt als een ervaren X-Diver. 

De AWS Cup: voorrondes & finale
Dit jaar kun je voor het eerst meedingen naar AWS Cup. Gedurende de waterspelen zijn er dagelijks meerdere voorrondes waar je aan mee kunt doen. De winnaars van deze voorrondes zullen het uiteindelijk opnemen tegen ervaren springers in een spannende finale op zondag.

Maak kans op € 500,-
De spelregels zijn als volgt: Tijdens een kwalificatieronde maak je twee sprongen. Deze worden door een professionele jury beoordeeld op uitvoering en moeilijkheidsgraad. De springschans van de Waterspelen kent drie hoogtes van 3, 5 en 10 meter. Hoe hoger je kiest, hoe groter de kans dat je wint. Van elke voorronde gaan 3 winnaars door naar de finale op zondag. Tijdens de finale maak je 3 sprongen en maak je kans op een prijs uit de pot van € 500,-.

Beachwaterpolo (alle leeftijden)

Beachwaterpolo is een snelle en spectaculaire variant van waterpolo en is Nederland stormenderhand aan het veroveren. Deze nieuwe sport kan dan ook niet ontbreken op de Waterspelen. Wat is er nou zo leuk aan beachtwaterpolo? Om mooie acties te belonen en spectaculaire goals mogelijk te maken zijn de regels aangepast en wordt beachwaterpolo gespeeld in teams van drie spelers en een keeper. Het veld is 15×10 meter en er wordt gespeeld in twee helften van tien wervelende minuten.

Beachwaterpolo op de Waterspelen
Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus nemen de eerste teams van Zwemvereniging Dolfijn, Studentenwaterpoloclub Jaws en LHBT waterpoloclub Waterproof het tegen elkaar op tijdens de waterspelen. Na afloop van hun wedstrijden, kun jij het tegen hen opnemen in de waterpolo-arena van de Amsterdamse Waterspelen.

De proefwedstrijden tegen de teams van Waterproof, Jaws en Dolfijn zijn op za 24 aug om 14:15 uur en op zondag 25 aug om 14:45 uur.

Synchroonzwemmen (alle leeftijden)

Synchroonzwemmen is dansen en zwemmen tegelijk, goed voor je ritmegevoel, lenigheid, conditie en lichaamsbeheersing. Zwemvereniging Upstream, één van de weinige verenigingen met een gemengd synchroonzwemteam, is regelmatig te zien op evenementen als de Amsterdam City Swim en de Gay Pride. Speciaal voor de Waterspelen maakt Upstream een nieuwe choreografie die te zien zal zijn op zondag 25 augustus om 16:15 uur.

Clinic
Heb je nog nooit synchroon gezwommen maar lijkt het je wel leuk? Schrijf je dan hier in voor de clinic Synchroonzwemmen. Wie weet toon jij deze zomer je skills aan een volle tribune tijdens de Amsterdamse Waterspelen.

De clinics synchroonzwemmen tijdens de Waterspelen zijn op zaterdag 24 en zondag 25 augustus van 11:00 – 12:00 uur.

Het Mokums kampioenschap Bommetje (alle leeftijden)

Het maken van een winnend Bommetje is het resultaat van urenlange training en perfecte techniek. Tijdens de Amsterdamse Waterspelen zal er in twee leeftijdscategorieën (14+ en 14 -) worden gestreden om de begerenswaardige titel ‘Amsterdamse Bom 2019’. Voorafgaand aan de Waterspelen zullen professionele bommers Ultra Splash, Shock Wave en Vliegende Eekhoorn twee trainingen verzorgen. 

De Zwemdriedaagse: baantjes trekken in de arena (alle leeftijden)

Een heuse zwemdriedaagse met aan het einde een medaille kan natuurlijk niet ontbreken tijdens de Amsterdamse Waterspelen. Iedere ochtend voor de officiële opening van het programma kun je banen trekken in onze arena. Zwem drie dagen lang 1 km per dag, dan ontvang je je eerste AWS zwemdriedaagse medaille!

De Amsterdamse Scheepskistenrace (16+)

Durf jij het aan, met je zelfgebouwde kist van een hoge schans af racen?

Dé trekpleister van de Waterspelen is een enorme schans, die dient als glijbaan en duikplank, maar ook is ontworpen om met scheepskisten van af te racen. Tijdens de Amsterdamse Waterspelen vindt dan ook de eerste editie van de Amsterdamse Scheepskistenrace (a.k.a. tobbe dansen) plaats. 

Prijzengeld
De Scheepskistenrace is het enige onderdeel van de Amsterdamse Waterspelen waarvoor wij een financiële bijdrage vragen. Dit doen we omdat we zeker willen weten dat de teams en hun kisten ook echt komen opdagen en omdat we graag een vette prijzenpot willen maken én uitkeren. Deelname aan de scheepskistenrace kost € 75,- per team. Zodra je je team via onderstaande link hebt aangemeld ontvang je van ons tikkie en/of een factuur.

Hulp nodig
Je kunt je kist helemaal zelf bouwen maar je kunt ook naar een van de bouwdagen op het Marineterrein komen. Op 28 juli en 11 augustus bieden we twee bouwdagen aan onder leiding van de workshopmasters van creatief collectief Hot Mama Hot. Tijdens deze dagen is gereedschap aanwezig.

Kist liever zelf bouwen?
Klik dan hier om te lezen waar die aan moet voldoen.

Optimists on tour (8+)

Optimist on Tour is een watersportprogramma van het Watersportverbond waarbij kinderen tussen de 8 en 16 jaar gratis kunnen kennismaken met allerlei toffe watersporten. Onder leiding van professionele instructeurs leer je zeilen, windsurfen, kanovaren, suppen en waterskiën. Deelname aan de Optimists on tour is heel toegankelijk omdat je geen ervaring nodig hebt, alleen een zwemdiploma. Het programma dat aangeboden wordt door Optimists on tour speelt zich in een apart bassin buiten de arena af en is doorlopend vanaf 10:00 uur.

Waterskiën (8+)

Altijd al een keertje willen waterskiën? Tijdens de Amsterdamse Waterspelen is er dagelijks een echte waterskibaan. Inschrijven kan ter plaatse.

Het waterskiën vindt van vrijdag t/m zondag plaats tijdens onderstaande tijdstippen:

10.00-13.00
13.30-15.30
16:00-1800
18.30-20.30 

Radiografisch bestuurbare bootjes

In het kleine haventje tussen het Marineterrein en het Scheepsvaartmuseum presenteren de eigenaren van radiografisch bestuurbare bootjes afkomstig uit het hele land hun schepen. Denk aan prachtige historische zeilschepen, spectaculaire blusboten en ware booreilanden. De mannen en vrouwen van de ANSF hebben het allemaal.